Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Per Dahlberg, servicechef Jönköping, berätta om varför kylcontainrarna nu har tagits i bruk. Foto: Kristin Renulf / SVT

Kylcontainrarna vid bårhuset utanför Ryhov har tagits i bruk

Uppdaterad
Publicerad

Över jul och nyår blev bårhuset vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping fullt. För första gången har nu de kylcontainrar som funnits på plats sedan i våras, tagits i bruk för att förvara avlidna.

Containrarna togs in i början av coronapandemin för att öka kapaciteten för att ta hand om döda. Men det är inte förrän nu som de har behövt användas.

– Under jul och nyår har vi alltid minst antal platser lediga, på grund av att det inte utförs så många begravningar då. Men pandemin har också gjort att vi har något fler avlidna, säger Per Dahlberg, servicechef för närservice Jönköping.

Bygger om bårhuset

Och snart blir det än trängre i bårhuset eftersom man just nu håller på med en ombyggnation.

– Den är planerad sedan länge. Vi ska öka från 97 platser till mellan 140 och 150 stycken. Men under byggnationen kommer ett antal platser försvinna och då har vi de här kylcontainrarna i drift med tolv platser var.

Vad tänker du om att ni behöver använda dem nu?

– Containrarna är utrustade precis som kylcellerna inne i bårhuset, så jag anser att vi utför det här på en god etisk grund, säger Per Dahlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet