Foto: SVT

Kyrkan saknade brandvarnare

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns ingen brandvarnare i Pingstkyrkan i Hok som i söndags totalförstördes i en brand.

Om lokaler är avsedda för färre än 150 personer krävs inga utrymningslarm eller automatiska brandlarm, rapporterar flera medier.

– Skillnaden mellan en bostad och en kyrkolokal är ju att i bostaden så förväntas du sova, det gör man ju inte i kyrkolokalen. Alltså behöver du en maskin som väcker dig när du sover, men i kyrkolokalen så är man vaken och förväntas kunna hitta den här branden själv, säger David Högberg, ställföreträdande räddningschef i Vaggeryds kommun, till P4 Jönköping.

STORBRAND I PINGSTKYRKA

Istället var det barn som inte långt efter Gudstjänsten larmade församlingsmedlemmarna om att det brann i kyrksalen.

Enligt P4 Jönköping har räddningstjänsten gått igenom samtliga kyrkor i Jönköpings kommun och kontrollerat brandsäkerheten, men i Vaggeryd har inte den här typen av kontroller genomförts på flera år.

– Vi har inte haft några stora incidenter i kyrkolokaler och de sticker inte ut på något speciellt sätt, utan då har vi valt att lägga vår energi på andra delar, säger David Högberg till P4 Jönköping.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

STORBRAND I PINGSTKYRKA

Mer i ämnet