Kyrkhjälpen vill ha hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkhjälpen i Jönköping vill starta ett nytt tillfälligt boende för de som tigger. Under tisdagen ska de träffa representanter från Jönköpings kommun för att be om pengar som ska ge tak över huvudet.

Trots att vintern är här har situationen för EU-migranterna i Jönköping inte löst sig än.

– Eu-migranterna har det jättetufft nu när det är minusgrader ute. De tvingas bo i tält och i bilar, säger Kjell Olsson på Kyrkhjälpen.

Önskar liknande boende

I Jönköping bor det just nu runt 40 tiggare och kylan gör deras situation allt tuffare.

Nu hoppas Kyrkhjälpen få stöd av kommunen när de under morgondagen träffar socialnämnden för att ansöka om ett bidrag på 386 000 kronor. Pengarna ska gå till hyra av en lokal och till en föreståndare som sköter om lokalen.

– Vi hoppas att det kommer att lyssna på oss i morgon. För situationen är akut nu. De kan inte bo i tält längre utan behöver en lokal som är varm, säger Kjell Olsson.

Han säger att de hoppas kunna hjälpa dem att ordna liknande boende som tidigare år.

Det är tredje året i rad som Kyrkhjälpen ansöker om bidrag hos kommunen för att se till att de tiggare som befinner sig i Jönköping kan sova inomhus.

Ingen självklarhet

Enligt Socialnämndens ordförande är det inte självklart att de kommer att få några pengar i år.

– Jag kan inte säga något idag. Vi ska träffas i nämnden imorgon och då kommer jag kunna ge ett besked, säger Ola Nilsson, socialnämndens ordförande i Jönköping.

Blir det ett nej är det ett beslut som skulle kunna få allvarliga konsekvenser, enligt Kyrkhjälpen.

– Vi har ingen plan B. Risken är att de fryser så illa att de måste uppsöka sjukhus akut. Men vi har ingen möjlighet att hjälpa dem om vi inte får bidrag från kommunen, säger Kjell Olsson.

De flesta vet ju om att det inte går att sova ute i Sverige på vintern. Borde de då inte själva ansvara för sitt boende?

– Jo man tycker ju det men de är ett folk som är vana vid att resa runt och leva under sådana här förhållande. Vi brukar säga till dem att de åtminstone ska stanna hemma under vintern, men de kommer ändå och då måste vi göra det vi kan för att hjälpa dem, säger Kjell Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.