Flera lyktor och dekorationer har förstörts. Foto: Privat

Kyrkogård vandaliserad

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal gravar på Östra kyrkogården i Jönköping har vandaliserats. Lyktor och dekorationer har förstörts och kastats omkring. – De har också gått i och sparkat runt i rabatterna kring gravarna. Det är jättetråkigt, säger Magnus Blick, förman på kyrkogården.

Gårdagskvällen fick Magnus Blick och hans personal på Östra kyrkogården ägna åt att städa upp glasskärvor från krossade gravlyktor och fixa i ordning nedtrampade rabatter kring gravarna.

– Vi har försökt städa upp så gott det går, men de som kommer och besöker gravarna kommer upptäcka att det saknas dekorationer.

Rabatter kring flera gravar förstördes. Foto: Privat

Han beskriver förstörelsen.

– Det var ett antal gravlyktor som har kastats omkring och förstörts. Men också andra dekorationer och minnen som folk har placerat ut på gravarna. Det är ju enskild egendom det handlar om då. Det kan vara hjärtan, figurer eller minnesord.

Ungdomsgäng på kyrkogården

Vid 17-tiden på tisdagseftermiddagen fick polisen samtal från en anmälare som sett ett ungdomsgäng uppehålla sig på kyrkogården. De var högljudda och skräniga.

– När vi kommer till platsen är det ett antal ungdomar som uppehåller sig där. De för väsen och är allmänt otrevliga. Tre av dem tog vi med hem till vårdnadshavare, säger Marcus Anefur vid polisen i Jönköping.

Det är i nuläget oklart om det var de ungdomarna som vandaliserat gravarna och det finns ingen gripen.

Foto: Privat

Händer ibland

Enligt Magnus Blick är förstörelse på kyrkogården relativt ovanligt men inträffar då och då.

– Det har skett lite incidenter och någon gång har gravstenar välts, men det är inte särskilt vanligt.

Vad tänker du om att det sker?

– Det är tråkigt för våra anhöriga som kommer hit och besöker kyrkogården. Det är människor som har sorg och som kommer för att visa respekt och så möts man av det här. Det är jättetråkigt.

Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.