Foto: Philip Naskret/SVT

Ofta lagbrott när förares körning hängs ut på nätet

Publicerad

Flera konton på sociala medier hänger ut andra bilisters körning i kränkande sammanhang. Materialet är filmat med så kallade dashcams och publiceringarna bryter ofta mot lagen. Men problemet är svårt att komma åt.

Dashcams är kameror som förare kan fästa i bilen och som sedan filmar trafiken under körning. På sociala medier hittar SVT Nyheter Jönköping flera konton där bilförare filmat andra bilister.

Syftet verkar vara att kränka dem för deras bilkörning.

Vissa av kontona har ett tiotal följare medan andra följs av tusentals. Ofta syns bilarnas registreringsskyltar tydligt i videoklippen.

Jämför med näthat

Enligt Per Lange, trafikpolisen i region öst, stöter de på bilförare som filmar i trafiken med fastsatta dashcams eller mobiltelefoner.

Per Lange, trafikpolisen region Öst. Foto: SVT

– Det egentligen samma problematik som med vilket näthat som helst. Vi har den tendensen att vi ställer oerhört höga krav på vår omgivning och hänger gärna ut dem, men lägre krav på oss själva, säger han.

Men åsikterna om dashcams och kontona på sociala medier går isär. Johan Pettersson menar det både finns fördelar och nackdelar.

– Jag kan förstå varför folk gör det eftersom rätt många inte kör så bra, säger han.

Gunilla Wallgren har en annan uppfattning.

– Jag tycker det verkar väldigt oschysst. Det är inte rent spel, säger hon.

Behövs inget tillstånd

Trots att trafikpolisen möter utrustningen i sitt arbete kan de inte göra något åt den.

Högsta förvaltningsdomstolen kom med en dom förra hösten som konstaterade att dashcams inte omfattas av kameraövervakningslagen. Därför behövs heller inget tillstånd för använda kamerorna. 

Men bara för att det är tillåtet att använda dashcams betyder det inte att materialet får spridas hur som helst.

Registreringsskyltar syns tydligt

Eftersom registreringsskyltar tydligt syns i flera av klippen SVT hittar omfattas publiceringarna av personuppgiftslagen.

– Du får hantera bilderna så länge du inte kränker personen det gäller, säger Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen.

Kan det röra sig om lagbrott när registreringsskyltar publiceras med texter att förarna kör dåligt?

– Ja, om syftet är att hänga ut personer så kan det absolut vara i strid med personuppgiftslagen, säger hon.  

I dag får man publicera personuppgifter på nätet så länge publiceringen inte är kränkande. Men enligt Malin Ricknäs är en lagskärpning på gång.

Undantag kommer försvinna

I maj 2018 träder en ny dataskyddsförordning i kraft som ska ersätta nuvarande personuppgiftslagen och de svenska reglerna kommer anpassas till resten av EU.

– Undantaget vi har i Sverige om att så länge det inte är kränkande så är det tillåten behandling kommer inte finnas kvar då, säger Malin Ricknäs.

Per Lange, på trafikpolisen, menar att dashcams är något bilister får vänja sig vid.

– Världen ser ut så. Allt du säger spelas in och allt du gör filmas av någon. Det är utvecklingen vi har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.