Foto: Fredrik Weibull SVT

Läkare avstängd från sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

En läkare som varit anställd på Värnamo sjukhus har stängts av och anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom Regionen anser att läkaren är en säkerhetsrisk för patienter. – Det är flera typer av operationer som den här läkaren inte utfört på bästa sätt, säger chefläkare Axel Ros.

Enligt Regionens anmälan till IVO har det funnits flera brister i den vård som läkaren har gett patienter på Värnamo sjukhus. Patienter har vid flera tillfällen drabbats av komplikationer efter operationer som läkaren utfört.

– I flera fall har läkaren valt metoder som inte har varit de bästa, men det har också varit brister i själva utförandet av operationer, säger Axel Ros, chefläkare.

– Det handlar inte om någon viss typ av operationer utan det är helt olika typer av patienter som drabbats, säger Axel Ros.

Var anställd i tio år

Sjukhuset genomförde under hösten en utredning av läkarens arbete under två års tid och kom fram till att det finns stora kvalitetsbrister i vården läkaren utfört. Det handlar under de åren om mellan fem och tio patienter som Regionen uppskattar har fått någon form av skada.

– Det handlar om komplikationer som de lidit av på något vis, säger Axel Ros.

Läs också: Läkaren: ”Jag är utsatt för en häxjakt”

Patienter har också i flera fall beskrivit att de upplevt ett dåligt bemötande från läkaren. Kollegor till läkaren talar också om samarbetssvårigheter. Chefer har försökt diskutera saken med läkaren, som dock inte visat någon insikt eller förståelse för kritiken som framförts. I oktober i år stängdes läkaren av från sitt arbete inom Region Jönköpings län.

Hjälp med ersättning

Nu lämnar Regionen alltså också in en anmälan mot läkaren till IVO eftersom de anser att läkaren utgör en patientsäkerhetsrisk. Nu kommer Regionen gå vidare med en mer omfattande utredning mot läkaren som anställdes 2006.

– Vi kommer gå igenom de patienter som behandlats av den här läkaren. Det kommer att ta tid, men det är viktigt att vi gör det här noggrant.

Regionen kommer att kontakta patienter och prata med dem. Patienter som har fått felaktig vård och som inte redan har anmält detta kan också få hjälp att gå vidare med en anmälan och ansökan om ersättning från Patientförsäkringen.

– Vi har redan några patienter som har gjort det, men vi kan stå till tjänst och hjälpa de som behöver med detta, säger Axel Ros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.