Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionledningen är medveten om hot och våld bland personal. Nu sätter de in åtgärder för att utbilda alla anställda, säger HR-direktör Patrick Nzamba. Foto: Emma Johansson/SVT

Läkare i Region Jönköping utsatta för hot och våld – ny utbildning lanseras

Uppdaterad
Publicerad

När Sveriges läkarförbund släppte en ny rapport om hot och våld så stack region Jönköping ut i den. Hela 15 procent av de svarande från regionen berättar att de utsatts för hot och våld på jobbet det senaste året.

Enkäten som förbundet skickat ut har besvarats av drygt 15 000 läkare i landet. Av de 548 som svarade från region Jönköpings län så svarade 15 procent att de har utsatts för våld eller hot på jobbet det senaste året.

– Vi känner igen den bilden. Våra medarbetare har att ge tunga besked till patienter och anhöriga och då kan känslor bli starka i de situationerna. Vi tycker att det är förfärligt att de ska drabbas av hot och våld på jobbet, säger regionens HR-direktör Patrick Nzamba.

Ny utbildning klar

Regionen sticker ut i landet genom att högst andel här uppgett sig blivit utsatta för hot och våld. Gör ni tillräckligt för att motverka det?

– När medarbetare utsätts för hot och våld så kan vi aldrig säga att vi gör tillräckligt. Men vi försöker hela tiden att bli bättre på det.

Så sent som i veckan blev en ny utbildning klar och alla regionens medarbetare ska ta del av den. Bland annat genom praktiska övningar och diskussioner.

– Det här är jätteviktigt. Ofta uppstår det situationerna plötsligt och oväntat och är man inte förberedd på det så är det svårare att förebygga att det sker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.