Genrébild Foto: Pontus Lundahl/TT

Läkare missade fraktur i foten

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som sökte hjälp på en vårdcentral i Gnosjö kommun för sin onda fot fick inte rätt hjälp och nu riktar IVO kritik mot läkaren.

Det var under hösten 2017 som kvinnan, som hade sparkat i foten i ett trappsteg, vid två tillfällen sökte hjälp på en vårdcentral i Gnosjö kommun. Men båda gångerna nöjde sig läkarna med att avvakta ingrepp. Hon skickades istället hem med rådet att vila.

Läkaren föreslog vila

Tre veckor efter olyckan sökte kvinnan sig istället till Värnamo sjukhus och en röntgen gjordes som visade brott på ett ben i foten.

Nu riktar IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kritik mot den läkare som vid det andra besöket inte utredde besvären. IVO menar att det borde skett eftersom kvinnan då hade ännu större besvär av sin fot.

Kvinnan skriver själv i anmälan till IVO att hon knappt kunde stå på foten.

Frakturen upptäcktes

IVO har gett den berörda vårdcentralen och läkaren där möjlighet att yttra sig och läkaren håller med och beklagar att det dröjde innan kvinnan fick en diagnos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.