Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Läkare vill inte ha namnbrickor på akuten

Läkare vill inte ha namnbrickor på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Jan-Olof Svärd, överläkare på kirurgiska kliniken i Värnamo föreslår att man inte ska behöva bära namnbrickor inom vården. Han menar att risken för hot och våld mot vårdpersonalen är för stora.

Hot och våld inom vården ökar och nu anser överläkaren Jan-Olof Svärd på Värnamo sjukhus att det bör vara upp till var och en inom vården om de ska bära en namnbricka eller inte, något som Värnamo-Nyheter var först att skriva om.

– I de allra flesta fall är det inget problem med en namnbricka. Men här handlar det om specifika situationer och jag tycker att personalen själv ska få välja om de har namnbricka på sig eller ej, säger han till SVT.

Tuffare miljö att arbeta i

Svärd tycker att hotbilden de senaste åren har ökat.

– Våldet och hotbilden har ju redan börjat utanför sjukhuset, det har vi sett sedan flera år och framför allt i storstäder. Där är det en hotbild mot både polis och blåljuspersonal sedan länge. Den kryper också allt närmare inpå sjukhus. Det finns egentligen ingen anledning att tro det skulle vara annorlunda i småorter inom en tioårs sikt, säger Jan-Olof.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer