Eleverna i årskurs fyra till sex flyttas till större skolor, enligt förslaget. Foto: TT

Landsbygdsskolor föreslås bli mindre – elever kan tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Värnamo kommun planerar att göra om ett antal låg- och mellanstadieskolor på mindre orter. De mindre skolor krymps till skolor för barn från förskolan till årskurs tre medan barnen i årskurs fyra till sex på berörda skolor placeras på en närliggande större skola.

Förslaget gäller orterna Tånnö, Fryele och Gällaryd från och med nästa läsår. Enligt kommunen har det varit bekymmersamt att hitta behöriga pedagoger till landsbygdsskolorna och anledningen till utredningen är att man vill säkerställa att alla elever erbjuds en likvärdig utbildning och har samma möjligheter till behörig personal, elevhälsa och specialpedagogisk kompetens.

Beslut i december

Innan beslutet om förändringen fattas av barn- och utbildningsnämnden i december, kommer Värnamo kommun ha en dialog med representanter från berörda föräldrar och lärare. Även andra landsbygdsskolor kommer att utredas längre fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer