Landshövding Helena Jonsson är lantbrukare i grunden. Nu ska hon utreda hur lantbruket ska bli mindre beroende av fossila bränslen. Foto: Sandberg/TT/Camilla Zilo

Landshövdingen ska hitta nya drivmedel till jordbruket

Publicerad

Länets landshövding Helena Jonsson får i uppdrag av regeringen att utreda hur jordbruket ska kunna bli mindre beroende av fossila bränslen.

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning och det blir Helena Jonsson som får uppdraget att leda den. Målet är att hitta föreslå åtgärder och styrmedel för att stödja en utveckling mot ett fossiloberoende jordbruk.

– Detta är något av ett drömuppdrag. Det ska bli utmanande, roligt och intressant att sätta tänderna i uppgiften. Jag inser att det är komplicerat, men med tanke på klimatutmaningarna, även mycket motiverande, säger landshövding Helena Jonsson i ett pressmeddelande.

Sverige har globalt sett och jämfört med EU kommit långt när det gäller att begränsa jordbrukssektorns klimatpåverkan, men mer kan enligt regeringen alltså göras.

Beslutet att tillsätta en utredning för ett fossiloberoende jordbruk är en del en del av januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Liberalerna. Utredningen ska redovisas senast den 28 februari 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.