Foto: SVT

Länets vård har ekonomi i balans

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län är den enda av alla landets sjukvårdsregioner som har en ekonomi i balans. En förklaring är enligt regionledningen att man har lyckats minska kostnaderna för hyrpersonal.

En granskning som P4 Örebro har gjort visar att alla andra sjukvårdsregioner i Sverige går med underskott, tillsammans med totalt sju miljarder kronor. Här i Jönköping går det bättre, bland annat eftersom andelen inhyrd personal har minskats.

– Det är ett medvetet arbete under en lång tid som ligger bakom att vi kunnat minska hyrläkare och annan hyrpersonal, säger Rachel De Basso (S), regionråd.

Region Jönköpings län är alltså den enda av vårdregionerna i landet som har en ekonomi i balans.

När det gäller just kostnaden för inhyrd personal inom hälso- och sjukvård har kostanden i Region Jönköpings län minskat med 28 procent under första halvåret i år, jämfört med samma period i fjol. Det är näst bäst i landet. Samtidigt har kostnaden nationellt ökat med i genomsnitt 3,7 procent, det visar en rapporten ”Bemanningstrenden” från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer