Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du teknik- och fritidschef Jan Sandbergs kritik mot de långa handläggningstiderna på MSB. Foto: Johannes Tolf/SVT

Långa handläggningstider försenar insatser mot översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Gnosjö kommun riktar kritik mot Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för att det tar för lång tid att få det statliga bidraget för att genomföra åtgärder mot översvämningar.

– Det måste gå snabbare, säger Jan Sandberg som är teknik- och fritidschef i kommunen.

Gnosjö kommun kommer att söka statsbidrag för att kunna genomföra åtgärder för att Hillerstorp inte ska drabbas lika hårt av översvämningar igen. Förra veckan stod flera villatomter under vatten sedan Storåns nivå höjts kraftigt, någon som kommunen vill förhindra framöver.

Exakt vad för insatser kommunen vill genomföra är inte beslutat än, men oavsett vad det blir så räknar Jan Sandberg med att det blir kostsamt.

– Vi klarar det inte själva. Vi behöver stöd, säger han och lägger till att en åtgärd dessutom inte får dröja för lång tid.

Under onsdagen beslutades att Gnosjö avslutar stabsläget, alltså den höjda beredskapen till följd av översvämningarna. Nu ska de senaste veckornas situation analyseras.

Tog ett par år att få bidraget

Den erfarenhet som kommunen har av statsbidraget för att motverka naturolyckor, exempelvis översvämningar, är att det är en utdragen process. Ett par år tog det senast från det att ansökan hade skickats in tills ett beslut kom från MSB som handlägger stödet.

– Det måste gå smidigare, säger Jan Sandberg.

Komplexa utredningar

På MSB säger ansvarig samordnare att det är komplext att utreda bidragsansökningarna.

Ida Axelsson Wall är samordnare för statsbidrag till kommuner för förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Foto: MSB

– När jag tittar bakåt i tiden har ansökningar som kommit in fått ett beslut tidigast året därpå, säger Ida Axelsson Wall som är samordnare för statsbidraget på MSB.

I klippet ovan hör du mer om varför det kan ta ett par år för en ansökan att bli beviljad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.