– Just nu får jag mellan fem och tio samtal om dagen från folk som vill ha hjälp, säger Tord Carlsson brunnsborrare från Mullsjö. Foto: SVT

Långa köer för brunnsborrning efter torkan

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens torka har lett till att många grävda brunnar sinar. Det innebär att brunnsborrningsföretagen just nu jobbar för högtryck.

– Just nu får jag mellan fem och tio samtal om dagen från folk som vill ha hjälp, säger Tord Carlsson brunnsborrare från Mullsjö.

Ett 80-tal personer står nu i kö hos honom för att få en ny brunn borrad eftersom de har brist på vatten. Firman har i dag en personalstyrka på tio personer och de jobbar för högtryck.

– Det blir inga 40-timmarsveckor just nu, säger Tord Carlsson.

Ökar sin kapacitet

Ytterligare en anställd är på väg in i företaget och just nu jobbar de också med att få igång en fjärde borrutrustning för att kunna hjälpa fler.

Och fler firmor vittnar om växande köer av folk som behöver hjälp med sina brunnar. Jannes Brunnsborrning i Burseryd har 15 anställda och hela arbetsstyrkan jobbar just nu med att borra brunnar.

– Vi har aldrig haft så stor orderingång. Just nu har vi tre månaders leveranstid, säger Jan Berglund, företagets vd.

Foto: SVT

Även 2016 och 2017 var intensiva år för företagen som borrar brunnar, men i år slås alla rekord.

– Vattenbristen i grävda brunnar brukar ju vara som störst i början av september månad, men i år började problemen redan efter midsommar, säger Tord Carlsson.

Säkra vattentillgången

Djupborrade brunnar klarar torra och regnfattiga somrar eftersom de hämtar sitt vatten på minst 70–80 meters djup.

– Det man kan göra helt enkelt för att skydda sitt vatten är att borra en djupare brunn. Det är ett annat grundvatten och om det så inte regnar på tio år så har du vatten i din brunn, säger Tord Carlsson.

Han och de övriga på firman jobbar nu hårt för att beta av den växande kön för att få brunnen borrad i turordning, bönder med djurbesättningar har i något fall fått förtur.

– För dem blir det ju ofta extra besvärligt eftersom de behöver stora mängder vatten varje dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.