Se ett smakprov ur Erik Huganders film Foto: Erik Hugander/SVT

Långfilm skildrar ett år i Örserum

Uppdaterad
Publicerad

Amatörfilmaren Erik Hugander har under ett års tid dokumenterat livet i Örserum. I helgen visas filmen Ett solvarv i Örserum på Smålandsgården.

– Det ska bli kul, jag ser fram emot detta, säger filmaren.

Erik Hugander är engagerad i hembygdsföreningen på orten och fick inspiration till projektet av att det två gånger tidigare gjorts filmer om Örserum. Den första gjordes i slutet av 1970-talet och den andra 2002.

– Det blir ju tidsdokument från den tid som de visar, nu tyckte jag att det var dags igen.

Köpte in kamera

Hembygdsföreningen köpte in en kamera och Erik Hugander har under det senaste året gått två veckor på folkhögskola för att lära sig filma och redigera.

– Det är klart att det märks på kvalitén att det är amatörfilm, men jag är ändå rätt nöjd med slutresultatet.

Filmen gör nedslag i Örserum från midsommar 2016 till midsommar i år. Det är midsommarfirande, fotbollsmatcher, gudstjänster nedslag på bilverkstan, affären och hos en lantbrukare.

– Det är många korta spontanintervjuer med människor som bor här.

Foto: Erik Hugander

Totalt är det ett 70-tal ortsbor som intervjuas i den 1,5 timme långa filmen. Totalt har Erik Hugander filmat 35 timmar under det senaste året.

– Det har inte varit lätt att välja ut material, säger filmaren.

Smygpremiär för elever

Under fredagen var det smygpremiär för filmen för bygdens skolelever. På lördag visas Ett solvarv i Örserum klockan 15 och 18 på Smålandsgården och redan på torsdagen var första föreställningen utsåld.

– Vi tar in 80 personer per föreställning och efter föreställningen på lördag blir det mingel med kaffe och tårta, säger Erik Hugander.

Sista föreställningen visas på söndag eftermiddag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.