Annelie Hägg (C), kommunstyrelsens ordförande, Eksjö. Foto: Eksjö kommun och SVT

Längre utryckningstider blir en konsekvens

Uppdaterad
Publicerad

Om räddningstjänsten läggs ned i Hjältevad kan det bli längre insatstider till området och det blir en konsekvens när räddningstjänsten måste spara, menar kommunledningen i Eksjö. Men kommunen hoppas ändå att kunna hitta sätt att hålla insatstiderna så korta som möjligt.

– Vi är i en situation, likt många andra kommuner, där vi behöver se över hela vår verksamhet och det är det vi har gjort nu i vår budgetprocess, säger Annelie Hägg (C), kommunstyrelsens ordförande i Eksjö till SVT Nyheter Jönköping.

Räddningschefen säger att utryckningstiderna kan bli 20 minuter längre. Är det rimligt?

– Det är ju en av konsekvenserna som kan bli och vi får ju, under det här arbetet, titta närmare på hur man kan minska ned insatstiderna så mycket som möjligt.

Företagen är rädda för att det här på sikt kan leda till att färre företag är villiga att etablera sig i bygden. Är det en risk du är beredd att ta?

– Jag tycker att det är viktigt nu att vi får föra en dialog med näringslivet därute. Det här är ju ett förslag som lades fram i förra veckan och det finns en plan för att träffa dem just för att kunna möte deras syn på det här. Och att kunna möta de här argumenten på bästa sätt för att få det så som möjligt ute i Hjältevadsområdet, menar Annelie Hägg (C), kommunstyrelsens ordförande i Eksjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.