Måns Lindell, sötvattenekolog på länsstyrelsen i Jönköpings län, menar att det skulle krävas ett flertal åtgärder för att göra i ordning Barnarpssjön. Foto: Bosse Carlqvist, SVT/Johannes Tolf, SVT

Länsstyrelsen: Ansträngd situation för Barnarpasjön

Uppdaterad
Publicerad

Det är oklart om det går att göra i ordning Barnarpasjön. Enligt länsstyrelsen måste kommunen budgetera för det, ett projekt som skulle gå på flera miljoner.

Barnarpasjön utanför Jönköping har länge varit övergödd och det skulle krävas ett flertal åtgärder för att få ordning på den.

– Det är lätt att förstöra en sjö men inte lika lätt att fixa den sedan, säger Måns Lindell, sötvattensekolog på länsstyrelsen i Jönköpings län som har tät kontakt med Jönköpings kommuns miljöskyddsavdelning.

Krävs flera åtgärder

Det har tidigare genomförts muddring för att försöka förbättra förutsättningarna i sjön och i slutet av 2017 gav Mark- och miljödomstolen Jönköpings kommun klartecken att fortsätta muddringsarbetet fram till 2028. men just nu står arbetet stilla och inget görs.

– Det skulle krävas en helsjöåtgärd och det har kommunen inte prioriterat i nuläget, säger Lindell.

”Kanske inte är möjligt”

Anledningen till att sjön är övergödd är, enligt Måns Lindell, på att vattenståndet är kraftigt sänkt, omkring två meter. I och med det och att det har tillförts näring efter utsläpp från till exempel åkermark eller industri , så har det orsakat sjöns nuvarande tillstånd. Han menar att det skulle göra stor skillnad att ta bort näringen och höja vattenståndet.

– Men det kanske inte är möjligt på grund av infrastrukturella saker, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.