Länsstyrelsen: ”Det marknadsförs på fel sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2009 satsas det på landsbygdsutveckling i strandnära lägen, men kriterierna för att få bygga strandnära är många, vilket gjort många kommuner besvikna.

Sedan 2009 ansöker kommuner om dispens hos länsstyrelserna för att bygga inom strandskyddsområden. Men det blir allt färre ansökningar från kommunerna.

– Jag kan hålla med om att det inte blivit lättare, säger Ola Broberg på länsstyrelsen i Jönköping.

Strandskyddet

Han menar att kommuners missnöje bottnar i att man i samband med förändringen sa att det skulle bli lättare för kommunerna att bygga vid strandskyddsområden:

– Kommunerna kan i dag peka ut LIS-områden(landsbygdsutveckling i strandnära lägen) till oss som vi sedan beslutar om. Men de måste ju falla under kategorin för att vi ska bevilja. Till exempel får de inte ligga för nära en tätort för att räknas till landsbygdsutveckling i strandnära lägen. Så är fallet med Sjogarp och Fiskebäck i Habo kommun

Förstår reglerna bättre

Under 2011 fick Länsstyrelsen i Jönköping in 114 ansökningar om att få bygga på strandskyddade områden. Länsstyrelsen gick vidare med 31 av dessa och avslog 14 dispenser som inte uppfyllde kriterierna. Året därpå var ansökningarna betydligt färre. Enligt Ola Broberg beror det på att det blir tydligare för kommunerna vilka kriterier de måste uppnå för att för bygga på strandskyddsområde.

Länsstyrelsen i Jönköping har inte tagit del av utvärderingen som Naturvårdsverket och Boverket har gjort, men ska ge sina synpunkter vid årssfkitet.

– Det är viktigt att inte glömma varför vi har strandskyddsområden. Man vill kunna gå nära vatten på sjönära områden, utan att man går på någon annans tomt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strandskyddet

Mer i ämnet