Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter resenärernas kritik om att bussarna ofta tar för mycket folk svarar Länstrafiken att de är något man får acceptera när man åker i stadstrafik och vid högtrafik. Hör mer i klippet ovan. Foto: SVT

Länstrafiken menar att resenärer i stadstrafik får räkna med att stå på bussarna

Uppdaterad
Publicerad

De som väljer att åka med Länstrafikens stadsbussar i Jönköping under högtrafik får vara beredda på att få en ståplats. Det menar Länstrafiken efter kritiken om överfulla bussar i Barnarp utanför Jönköping.

– I stadstrafik är det många som reser med oss och då får man ha viss acceptans för att man kan få en ståplats, säger David Lundberg, trafikutvecklare på Länstrafiken.

I Barnarp utanför Jönköping har vårdnadshavare och skolelever reagerat på att linje 24 mot Råslätt ofta är överfull i rusningstrafik. Elever SVT pratar med säger att det kan vara obehagligt att åka med för att det är trångt, men enligt Länstrafiken följer de alla regelverk som finns och gör inga avsteg.

– Vi använder mycket ledbussar och det är väldigt många resenärer som får plats där och sedan är ju trängsel en fråga om komfort och egen uppfattning. Det som någon tycker är mycket tycker någon annan är helt okej, säger David Lundberg.

Men var går er gräns för att det är för mycket folk på bussen?

– Det beror på vad det är för fordonstyp och om det är i högtrafik eller inte, men på en ledbuss kan det vara runt 70-80 personer. Men rent tekniskt skulle bussen klara ännu fler personer, men då är det inte komfortabellt.

Så tyckte nu att det är att åka buss i Jönköpings län

Ygge • Buss 119 borde gå direkt till Jönköping via Tenhult ifrån Öggestorp. Både Forserum och Nässjö har möjlighet att åka tåg ! Dax att prioritera De som bor i Jönköpings kommun istället.

Det märks vart politikerna bor • Det märks var politikerna bor. Bussarna mellan Habo och Gränna har breddats rejält. Stadsmuren går tätare än vad som krävs. Men landsbygdsbussarna läggs ner efter att man kapat turerna alltmer. På 90 talar gick buss 123 ca 6 turer från och 6 turer till svarttorp. För 10 år sedan gick den 2 gånger från ich 2 gånger till svarttorp. Nu går den inte alls. Varför? Jo för att det ät för få personer som åker. Testa att sätta tillbaka turerna då att folk kan ta bussen och jobba heltid i stan, så ska ni se att fler kan åka buss.

Låt bussen gå mellan Lekeryd och Gränna eller varför inte Lekeryd ich Tranås?

Hjälp landsbygden att bidra till att bilen används mindre.

S • Tycker det är rätt krasst att åka buss på grund av hur tiderna missköts och att bussarna vibrerar på tok för mycket. 500 bussen som ändå är så pass ny känns som att man sitter i tortyr. Då är t.om citybussarna bättre även på de sämre vägarna.
När det kommer till att sitta och stå så verkar folk mer än gärna stå på bussarna för ingen vågar sätta sig jämte någon så den kritiken hoppas jag är väldigt få som ger, när det ofta är självvalt att stå.

V • Är extremt besviken på att buss 123 har slutat gå till Vireda. Ungdomarna har tappat glöden och glädjen i att gå till skolan eftersom där innebär att de måste ta sig minst 5 km på en vältrafikerad väg utan någon som helst bredd för gående, cyklande eller mopedister. Är livrädd varje dag jag inte kan lösa skjutsen åt barnen....

anonym • tycker tiderna på tavlorna går lite långsamt ibland.

Svarttorp saknar buss • Det är tråkigt att man valt att lägga ner de turer som gick till Svarttorp. Barnen som går i gymnasiet har svårt att ta sig till skolan utan skjuts eller att framföra epatraktor.

För jävligt med tanke på att bussen alltid gått igenom byn och till Vireda förr. Nu är det många ungdomar som får välja annan utbildning eller ingen utbildning efter grundskolan.

jönköpingsbo • Bussarna i stan kör så sjukt snabbt, en trafikfara för eller senare kommer de hända allvarliga olyckor.

Inga • Det är konstigt att busschauffören sitter med bälte på 124 när man själv måste stå upp pga att bussen är full. Det är konstigt att det sker dessutom i 85 km på motorvägen.

Nöjd bussresenär • Har alltid fått bra bemötande och hjälp

Oliver • De flesta gånger som jag åker buss till skolan (linje nr 24) så måste man alltid trängas och att hålla i sig är ibland en omöjlighet, samtidigt så åker bussen i en backe där den brukar nå hastigheter som skulle orsaka omfattande skador vid olycka. En riktigt kraftig inbromsning i låga hastigheter räcker för att orsaka skador om man sitter ner, hur blir det då om man inte kan hålla i sig när man står upp då? Dessutom så åker bussen ut på motorvägen. Jag skulle kunna förstå vad de menar med att man inte garanteras sittplatser om man åker en buss inne i stan men om man ska ut på motorväg och ner i en backe i väldigt hög hastighet så borde man väl kunna hålla i sig iallafall och inte behöva stå mitt i en fullpackad gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.