Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Nalbin som är ordförande för LRF i Jönköpings län tror att de höga elpriserna i vinter kommer slå hårt mot lantbrukarna. Hör henne berätta om deras oro. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Lantbrukarna oroas över höga elpriser i vinter

Publicerad

Enligt LRF finns en stor oro hos lantbrukarna runt om i länet inför vintern. Anledningen är att elpriserna väntas stiga kraftigt.

Flera lantbrukare har hört av sig till Karin Nalbin som är ordförande för LRF i Jönköpings län den senaste tiden. Många känner en stor oro inför vintern då elpriserna kan stiga kraftigt. 

– Osäkerheten gör ju att många känner en oro. Man vet ju inte vad elpriset kommer att hamna på i vinter och hur man ska hantera det, säger hon. 

Dåligt för miljön 

– Det kan ju vara så att det blir billigare att koppla på sin traktor och driva dieselaggregat om elen skjuter iväg alldeles åt skogen. Det känns ju inte jätteroligt rent klimatmässigt men det kan vara det som är mest ekonomiskt.

De riskerar att drabbas värst

De lantbrukare som riskerar att drabbas värst är de som har djur på sin gård, enligt Karin Nalbin. 

– De kan inte stänga av produktionen, eller flytta den över vissa timmar på dygnet när elpriserna är lägre. För att kunna hålla en hög djurhållning så måste det vara igång dygnet runt, säger hon. 

I klippet berättar Karin Nalbin vad de höga elpriserna kan få för konsekvenser för lantbrukarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.