Lärare kritiseras av JO för att ha lämnat ut sekretessuppgifter

Publicerad

En grundskoleelev i en kommun i Jönköpings län blev retad av några klasskamrater för att hen luktade urin. Ansvarig lärare får nu kritik av Justitieombudsmannen, JO, för att ha lämnat ut sekretessbelagda uppgifter i samtalet med klasskamraterna som kränkte eleven.

I sitt beslut har JO inga synpunkter på att läraren tog initiativ till ett samtal med de elever som ska ha utsatt en annan elev för kränkningar.

Men JO är kritisk till att läraren under samtalet där den kränkta eleven deltog tillsammans med eleverna som ska ha retat hen ska ha tagit upp elevens tidigare problem med urinläckage.

Den uppgiften ligger under sekretess enligt Offentlighets- och sekretesslagen.

Kritik för röjande av sekretess

”Med hänsyn till att det fanns ett mycket nära samband mellan de upplevda kränkningarna och X:s tidigare besvär anser jag att N.N inför samtalet borde ha gjort en mer noggrann bedömning av vad hen kunde prata med eleverna om utan att riskera att lämna ut uppgifter om X:s personliga förhållanden”, anser JO i sin bedömning.

Om läraren ansåg att det var viktigt att prata om elevens tidigare besvär för att öka förståelsen bland de andra eleverna borde hen enligt JO ha kontaktat vårdnadshavarna för att säkerställa att dessa uppgifter kunde lämnas ut.

”N.N kan inte undgå kritik för att hen utan vårdnadshavarnas tillåtelse lämnade ut sekretessbelagda uppgifter om en elev”, skriver JO i sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.