Foto: Philip NaskretVisa alla (4)
Visa alla (4)

Larm om olycka med tåg

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades på onsdagsförmiddagen till en olycka mellan ett arbetsfordon och ett persontåg mellan Hok och Vaggeryd. Föraren som körde lastmaskinen har avlidit.

När första räddningsstyrkan kom till platsen kunde det konstateras att arbetsmaskinen var kraftigt demolerad. Ett vittne berättar för Jönköpings-Posten att föraren slungades ut ur fordonet när det krockade med tåget.

– Föraren av lastmaskinen, en man, befaras ha fått livshotande skador. Mannen fördes med ambulans till sjukhus, säger Fredrik Kliman som är presstalesperson på polisen.

Polisen meddelar senare att mannen avlidit av sina skador. Han var i 80-årsåldern och anhöriga är underrättade.

Räddningstjänstens uppfattning är att lastmaskinen skulle korsa den obevakade järnvägsövergången när tåget kom och kollisionen inträffade.

– Vi satte direkt personal på att vårda den skadade lastmaskinsföraren och kontrollerade alla i tåget, säger Fredrik Björnberg, räddningschef i Vaggeryd.

Elva personer i tåget

Åtta passagerare och tre personal ska ha befunnit sig på tåget. Enligt räddningstjänsten har enstaka skador kunnat konstaterats bland dem.

– Givetvis var de chockade om att ha varit med om detta. Det var en kraftig smäll tåget råkade ut för och kraftig inbromsning, säger Fredrik Björnberg.

När SVT Nyheter Jönköping kommer till olycksplatsen håller både tågpersonal och passagerare på att evakueras från tåget.

– Det ska inte vara några allvarliga skador på dem. Det rör sig om lindriga skador, ont i nacken och näsblod, berättar Fredrik Kliman.

Förhör passagerare

Ett flertal polispatruller arbetar med ärendet. Polisen dokumenterar händelsen och genomför förhör med passagerare och personal på tåget. Tågstopp råder på sträckan.

Räddningsstyrkor från Vaggeryd, Skillingaryd och Jönköping, samt polis och ambulans är på plats.

– Vi har varit i kontakt med Statens haverikommission, sedan är det upp till dem att bestämma om de ska utreda det här, säger Fredrik Kliman.

Vid lunchtid påbörjades bärgning av arbetsfordonet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer