Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lars Gunnar Larsson från Eksjö fick vänta två och ett halvt år på ett nytt hjärta. I inslaget ovan berättar han om sin resa. Foto: Sunday Christopher/SVT

Lars Gunnar i Eksjö lever med nytt hjärta

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Gunnar Larsson hade drabbats av två hjärtinfarkter och fick beskedet att en hjärttransplantation var den enda lösningen. Men han fick vänta i två och ett halvt år för att kunna få ett hjärta. Nu vill han se ett nytt system för att få fler donatorer i Sverige.

Lars-Gunnar Larsson från Eksjö menar att han hade kunnat undvika operationen och fått behålla sitt eget hjärta om hans sjukdom hade upptäckts i god tid och behandlats på rätt sätt. Han önskar att Sveriges donationsregister ska förändras helt och hållet.

– Jag tycker att alla skulle automatiskt vara med i donationsregistret och den som inte vill skulle få anmäla att man vill gå ur registret istället, men om man går ur det ska man heller inte få ta del av organ, säger Lars-Gunnar Larsson.

Ärftlig sjukdom

Han har arbetat som utbildare och idrottsansvarig för ingenjörsregementet i Eksjö och åkt åtta Vasalopp. Trots det hade han redan vid 53 årsåldern drabbats av två hjärtinfarkter som ledde till hjärtbytet. Varken Lars-Gunnar eller läkarna visst då var orsaken till hjärtinfarkterna var.

Efter att hans bror dog bara drygt 50 år gammal bestämde Lars-Gunnar sig för att han ville ha en större utredning från sjukvården. Detta gav förklaringen till varför infarkterna uppstått. Lars-Gunnar led av den ärftliga sjukdomen Familjär hyperkolestrolemi.

Se Lars-Gunnars resa i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer