Några av alla dem som jobbar ideellt på Gnosjö Hjälper. Foto: Stig WallinVisa alla (3)
Visa alla (3)

Last nummer 200 från Gnosjö Hjälper på väg till Lettland

Publicerad

I flera år har den ideella föreningen Gnosjö Hjälper åkt till Lettland för att leverera skänkta förnödenheter till de fattigaste delarna av landet. I helgen anländer last nummer 200.

Under fredagen packades de sista pallarna av den totalt 100 kubikmeter stora lasten in. Kläder, möbler, mat och mjukpapper ska köras till västra sidan av Lettland.

– Den här gången är det barnhem, ålderdomshem och ett socialt center som ska få hjälpen. Det känns väldigt gott att kunna hjälpa till, säger Boo Clenow, ordförande Gnosjö Hjälper.

Ideella krafter

Gnosjö Hjälper driver även en secondhand butik i Gnosjö och totalt är det cirka 160 ideella själar som hjälper till med butiken och hjälpsändningarna.  

– Då får ingen lön. Alla jobbar med hjärtat och gör det inte för plånboken.

Vart kommer det som skänks ifrån?

– Det är privatpersoner, företag och även landsting. Det är uttjänta saker som fyller en funktion där.

Lastbilen fylls med bland annat mat, kläder och möbler.

Gnosjö Hjälper åker även med hjälpsändningar till andra länder. Ett 60-tal resor har gått till andra länder på Baltikum och även Syrien.

Men samarbetet med Lettland startade för 25 år sedan och ungefär tio resor per år görs dit. Och nu är det alltså dags för den 200:e.

Boo Clenow har själv varit med på flera resor och sett glädjen när hjälpen når fram.

– Många gråter och tycker att vi är änglar som kommer. Det känns gott i hjärtat och ger ännu mer motivation att hjälpa till, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer