Lastbilen stoppades vid Voxtorp utanför Värnamo. Foto: Arkivbild TT

Lastbilar med stulna fordon stoppade efter polisjakt

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare att en bil hade ett stöldskyddssystem med gps så kunde polisen i Jönköpings län under morgonen stoppa en stöldliga.

Polisen fick  strax efter klockan sex på tisdagsmorgonen samtal från en privatperson om att en bil precis hade stulits från en adress i Värnamo.

Tack vare bilens stöldskyddsystem med en aktiv gps, så kunde ägaren se att bilen rörde på sig trots att motorn var avstängd. Färden gick E4 söderut.

Flera patruller larmades till platsen och strax innan klockan halv sju kunde polisen få stopp på en lastbil vid Voxtorp, nära korsningen till länsväg 694. Då hade ekipaget kört av E4 och tagit riksväg 27 i riktning mot Bor.

På lastbilens flak fanns den stulna bilen och ytterligare en stulen bil. Chauffören, en man i 25-årsåldern, greps.

Ytterligare lastbil med två stulna bilar

Samtidigt kunde en annan polispatrull stoppa en lastbil i Bor. Där stod två bilar på flaket och båda var anmälda stulna. Även den chauffören, en man i 30-årsåldern, greps. De båda gripna misstänks i nuläget för häleri alternativt grov stöld.

– Nu kommer vi att göra en teknisk undersökning både av lastbilarna och de stulna bilarna. Vi ska också hålla förhör. Brottsrubriceringen häleri alternativt grov stöld kan komma att ändras, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson.

Är det så kallade lyxbilar som stulits?

– Nej inte direkt. Det är bilar från 2015 års modell till 2017. Inga bilar i miljonklassen.

Misstänker ni att bilarna skulle föras utomlands?

– Det kan jag inte uttala mig om i nuläget, säger Monica Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.