Lastbilschauffören berättar själv att han stannade på en rastplats och där drack alkohol. Därefter har han inga minnesbilder förrän olyckan sker. Foto: TT

Lastbilschaufför döms till fängelse för grovt rattfylleri utanför Gnosjö

Uppdaterad
Publicerad

En lastbilschaufför i 55-årsåldern döms till 6 månaders fängelse för grovt rattfylleri efter att kört lastbil med tillkopplad släpvagn med 1,66 promille alkohol i blodet på länsväg 604 utanför Gnosjö.

Det var på kvällen den 1 mars som lastbilschauffören uppmärksammades av en mötande bilist som såg hur lastbilen vinglade över vägen och var över på fel sida. Bilisten svängde in på en grusväg för att undvika en kollision. När lastbilen passerade kunde bilisten höra hur den stötte i vägbanans räcke.

Bilisten vände och följde efter åt lastbilens håll och fann då lastbilen liggande i diket. På vägen kunde bilisten se hur lastbilen kört in i mitträcket och såg också hjulspår som gick vid sidan av vägen.

Polisen som sedan anlände kunde konstatera att lastbilen kört in i mitträcket på flera ställen och att lastbilen fått skador i samband med detta. Lastbilschauffören greps på platsen av polisen.

Drack på rastplats

Lastbilschauffören, som var på väg med gods från Göteborg till Värnamo, berättar själv att han stannade på en rastplats utanför Anderstorp och där drack alkohol. Därefter har han inga minnesbilder förrän olyckan sker. Lastbilschauffören hävdar att han varken kan erkänna eller förneka gärningen eftersom han inte minns händelsen. Men han ifrågasätter inte att det var han som körde.

Tingsrätten anser det klarlagt att den åtalade körde bilen. I kombination med att han själv berättat att han druckit alkohol och vittnesuppgifter om lastbilens vingliga framfart anser tingsrätten att det är styrkt att lastbilschauffören framförde sitt tunga fordon på ett sätt som innebar en påtaglig fara för allmänheten.

Mannen döms därför till sex månaders fängelse för grovt rattfylleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.