Eko-bönder söker dispens för att få tag på foder Foto: SVT

Låter djuren beta på kommunens mark

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner låter lantbrukare och djurägare ta gräs från kommunens mark till sina djur. Nu väljer Jönköpings kommun även att upplåta mark för bete.

Det är just nu många lantbrukare som har stora problem med torkan. Jönköpings kommun har nu beslutat att upplåta mark till bete. Det handlar om 100 hektar som kommunen erbjuder lantbrukare eller djurägare som har akuta behov.

‑Väderleken ställer till med bekymmer för många lantbrukare och vi vill naturligtvis hjälpa till på det sätt vi kan. I dagsläget ser vi att vi har ungefär 100 hektar ängsmark eller andra öppna ytor som skulle kunna fungera som betesmark, säger Stefan Fogelberg, tillförordnad teknisk direktör till kommunens hemsida.

Letar mer mark

Sammanlagt rör det sig om cirka 65 olika ytor som är aktuella för bete, men det kan bli aktuellt att upplåta fler.

‑Vi kommer kanske inte att kunna hjälpa alla som önskar, men förhoppningsvis kommer kommunens bidrag att underlätta situationen för några av dem med störst behov. Vi kommer att börja fördela ytorna omgående, säger Fogelberg.

Flera andra kommuner i länet stöttar sina lantbrukare genom att låta dem hämta gräs från kommunala ytor.

På kommunens hemsida kan man ansöka om betesmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.