Anna Hamilton, dietist. Foto: Linda Mathillas/SVT

”Lever i ett fetmaskapande samhälle”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket av det vi stoppar i oss innehåller dolt socker. Anna Hamilton är dietist i Jönköping och hon hjälper oss att undvika de största sockerbovarna.

– Jag förstår att det här är svårt, säger hon. Det viktiga är att läsa innehållsförteckningen. Det som står först är alltid det som det är mest av. Står socker överst så välj något annat.

Vi börjar i mejerihyllan där det är lätt att gå på en sockerfälla.

Sockerberoende

– Här står det att den är rik på frukt och det låter ju bra, men kollar vi så är det ungefär åtta gram tillsatt socker per deciliter, säger Anna Hamilton.

Är det mycket?

– Det är väldigt mycket. Det är bättre att välja en naturell yoghurt och sätta till vaniljpulver och någon frukt om man vill ha det söta.

Noggrann med val

I matbutiken träffar vi Kristi Johansson. Hon fick diagnosen diabets typ 2 för drygt tre år sedan och sedan dess har hon tvingats bli noggrann med sina val.

– Utan tillsatt socker kollar jag alltid på därför att det innehåller inte det vita farliga sockret. Men sedan ska det smaka gott också. Det får ju inte vara som att äta hundmat, säger hon med ett skratt.

Enligt Anna Hamilton vänjer man sig vid mindre socker om man äter mindre. Hon tipsar om att till en början spä ut vaniljyoghurten med naturell yoghurt för att vänja sig.

Att det är svårt att vara en medveten konsument säger alla vi pratar med i matbutiken. Jenny Fransson är en av de som tycker att man måste försöka undvika socker och tillsatser för att det annars lätt blir för mycket.

– Jag kan inte säga att jag är en expert, men jag försöker tänka till. Särskilt kring yoghurt och flingor. Förpackningarna ser ju väldigt festliga ut men man får ändå försöka göra bra val, säger hon.

Svårt hitta alternativ

I flinghyllan har Anna Hamilton svårt att hitta bra alternativ eftersom de dåliga dominerar. Återigen upplyser hon om innehållsförteckningen.

– Man kan titta på kolhydrater varav sockerarter. I yoghurt ska det exempelvis vara runt fyra till fem för då är det bara naturellt. I bröd tycker jag det ska vara under fem gram socker per 100 gram och det är även vad nyckelhålsmärkningen säger.

Förstår du att det här är svårt att hålla koll på?

– Ja och det finns i väldigt mycket. Vi lever nästan i ett fetmaskapande samhälle där vi utsetts för triggers och det är inte heller socialt accepterat att tacka nej till en bulle, säger hon.

Nya riktlinjer

För att förhindra en fetmaepidemi i Sverige fick nyligen experter på Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i uppdrag av folkhälsoministern Gabriel Wickström att ta fram ett omfattande förslag på insatser för minskad ohälsa.

Det kan exempelvis handla om nya riktlinjer och lagändringar och Anna Hamilton uppskattar allt som görs för att förbättra svenskarnas matvanor.

Hon hoppas bland annat att det kan innebära större krav på producenterna som stoppar i socker i produkterna.

– Exemelvis att producenterna inte får märka något som nyttigt. Att det står att det är rikt på fibrer och supernyttigt, men att det i själva verket innehåller mycket socker.

FAKTARUTA: Anna Hamiltons snabba tips för att dra ner på sockret

– Yoghurt: Välj naturell yoghurt utan smaksättning. Saknar du smaken så blanda i bär, frukt eller ekologiskt vaniljpulver. Är det svårt att få barnen att äta den naturella? Servera hälften sötad yoghurt och hälften naturell och minska successivt till endast naturell.

– Bröd: Välj bröd med max fem gram sockerarter. Välj nyckelhålsmärkt.

– Flingor och musli: Välj så naturella varianter som möjligt. Gärna med råg eller havre. Nyckelhålsmärkning kan fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sockerberoende

Mer i ämnet