Foto: Jessica Gow/TT

Liga misstänks för mängder av åldringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har sprängt en liga som misstänks för mängder av åldringsbrott runt om i landet. Hundratals personer har drabbats av ligan, bland annat flera personer i Jönköpings län

Tidigare i veckan greps fem personer i Västerås sedan ett par i 90-årsåldern i Sala utsatts för ett bedrägeriförsök. De misstänkta anhölls senare och under fredagseftermiddagen häktades tre män misstänkta för mängder grova bedrägerier, som ska ha begåtts mot äldre över hela landet. Fyra av målsägarna är hemmahörande i Jönköpings län.

Hundratals utsatta

Polisen misstänker att de har varit inblandade i en rad brott mot äldre runt om i landet sedan årsskiftet, bland annat i Västmanland, Stockholmsområdet och Småland. Enligt polisen kan det röra sig om hundratals fullbordade brott och försök till brott mot äldre. I merparten av fallen är de drabbade äldre än 90 år.

-Jag tror att den äldste som utsatts är 101 år, säger Björn Sidenhjärta, polisinspektör vid bedrägerigruppen i Västmanland, till TT.

I de flesta fallen har någon ringt upp en äldre person och utgivit sig för att komma från en bank. Personen har sagt att en tjänsteman ska komma ut och byta ut bankkortet. När någon sedan kommit har den äldre lurats att lämna ifrån sig kortet och koden.

-Det rör sig om allt ifrån några tusenlappar till flera hundra tusen kronor som de har blivit av med, säger Björn Sidenhjärta.

Två av de fem män som greps har släppts

Vid flera tillfällen har de äldre även blivit av med kontanter och smycken.

Brotten utreds av åklagare i polisregion Mitt. Under torsdagen beslutade chefsåklagare Stephen Uttersköld att släppa en av de misstänkta och ytterligare en släpptes under fredagseftermiddagen. Orsaken är att det enligt åklagaren inte föreligger någon risk att personen kan försvåra utredningen genom att exempelvis undanröja bevis.

En av de som utsattes av bedragarna var June Rogvall i Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.