Där satt den! Mattias Tedenby ser pucken ta sig förbi Linköpings målvakt Jacob Johansson. Foto: Bildbyrån

HV fick sista ordet i svängig match

E4-derbyt mellan Linköping och HV71 blev en minst sagt svängig historia.

Eller vad sägs om 2-0 till 3-4, sedan 5-4 innan Mattias Tedenby fick sista ordet till 5-6.

Anfallsstjärnan var den enda som gjorde mål på straffläggningen och fixade en bonuspoäng till gästerna.

Linköping producerade bara ett futtigt mål på de två senaste hemmamatcherna (0-2 mot Luleå och 1-3 mot Skellefteå) och buades stundtals ut av den egna publiken.

Gissa därför om starten var skön på E4-derbyt mot HV71 inför 8.500 åskådare – fullsatt för första gången på två år.

Redan efter 2.25 minuter ledde nämligen LHC med 2-0 inför vilt jublande fans – då Olle Lycksell och Derek Roy nätat.

Men HV – som förlorat två av tre möten mot Linköping tidigare i vinter — tog timeout och kämpade sig tillbaka.

Ny helomvändning

Marc Zanetti pangade in reduceringen i mitten av den första perioden och efter drygt sex minuter av den andra var det kvitterat av Victor Ejdsell i powerplay.

I den svängiga och fartfyllda matchen med många målchanser tog östgötarna ledningen igen efter ett skott i nättaket av Mathis Olimb. Det kom till i spel fem mot fyra – där man haft stora problem med bara ett mål på sju matcher senaste tiden.

När publiken trodde att Linköping skulle öka på ledningen blev det plötsligt en ny helomvändning.

”Kul att spela”

Inom loppet av 3.20 minuter lyste 3-4 på resultattavlan – efter dubbla fullträffar av Pierre Engvall och Bill Sweatt. Båda efter grovt slarv av hemmaförsvaret.

– Det svänger åt båda håll och mycket powerplay och boxplay. Kul att spela och vi får vara nöjda att vi leder, sa Pierre Engvall i HV71 till C More inför sista perioden.

– Riktigt bra drag på läktarna och roligt att spela. Men vi måste upp ett snäpp. Mer stabilt bakåt och se till att få längre anfall, menade Linköpings Emil Sylvegård i en arenaintervju.

I början av tredje perioden svängde det igen – då Jakob Lilja satte både 4-4 och 5-4.

Men HV kvitterade genom Kevin Stenlund, innan Mattias Tedenby ordnade bonuspoängen på straffarna.

Därmed skickade han Linköping under topp sex i tabellen.