Foto: SVT

Litteraturfestivalen vill få fler att läsa mer

Uppdaterad
Publicerad

Under tre dagar har Smålands litteraturfestival arrangerats i länet. Festivalen öppnade i Nässjö i fredags, fortsatte i Jönköping i går och avslutades i Gummifabriken i Värnamo under söndagen.

– Vi märker att läsningen har minskat i många grupper. Så vårt andra tema i år är läslycka, där vi vill lyfta fram lyckan i att ta sig tid att sätta sig och läsa eller lyssna på en bok, säger Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun.

Långsiktigt arbete

Att få ännu fler att läsa och öka intresset för litteratur är ett viktigt syfte med Smålands litteraturfestival, som arrangeras för tredje året. Den har vuxit till en tredagarsfestival och hölls i år på tre orter.

– Det tar ett tag att etablera en sådan här festival, så vi får köra ett antal år för att etablera den.  Därför är det viktigt med det samarbete vi har med regionen och Hallmedia och får den här stora samlingen kring litteratur. Sedan har det ju varit roligt att vi i år har varit i Nässjö, Jönköping och Värnamo, säger Lars Alkner.

Totalt har besökarna kunnat ta del av 86 programpunkter under årets festival. Det har varit författarsamtal, seminarier, workshops och speakers corners där lokala författare har kunnat presentera sina böcker. Temat, som genomsyrat festivalen, har varit Minoriteters röster och Läslycka.

Hitta läsningen igen

Bland de författare som funnits med under årets upplaga av Smålit var bland andra Kim Leine, Majgull Axelsson, Sara Bergmark Elfgren, Åsa Moberg och Rutger Bregman.

I Värnamo hade Lars Alkner hoppats att festivalen skulle ha kunnat hållas i det nya Stadsbiblioteket. Men förseningar i bygget av Gummifabriken gör att biblioteket öppnar först i början av mars. Trots det hoppades han på ett par hundra litteraturintresserade besökare under söndagen.

Och hur ska de då lyckas få de grupper i samhället som inte läser att bli intresserade av litteratur.

– Jag tror man måste försöka hitta olika ingångar till litteraturen för olika grupper. Och för många av oss tror jag det handlar om att återupptäcka litteraturen. Vi har haft en läsning, men med smartphones och högt tempo så känner man att man har inte tid och ro att läsa. Så det gäller nog att hitta den ro och luckorna för att hitta tillbaka till läsningen för många, säger Lars Alkner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.