Foto: TT / Privat

Ljusning för hotellen i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tuff vår har juli månad varit betydligt bättre för hotellen i Jönköping. För Stora hotellet har beläggningen varit nästan som en normal sommar, när många semestrat på hemmaplan. Samtidigt finns en oro för hösten.

När pandemin slog till i mars tvärbromsade hotellnäringen. Under våren var beläggningen på hotellen i Jönköping som sämst bara strax över 11 procent enligt branschsiffror från företaget Benchmarking Alliance.

Men att svenskarna tvingats hålla sig på hemmaplan i semestertider, har inneburit ett uppsving för hotellen.

– Juli månad var jättebra för oss, nästan likvärdigt med förra året, säger Gustav Kalogirou som är hotelldirektör på Elite Stora Hotellet i centrala Jönköping, där man haft runt 90 procent beläggning under månaden.

Bra läge för Jönköping

Många svenskar har i år rest runt i landet istället för att åka utomlands, och det menar Gustav Kalogirou har märkts.

– Jönköping har en bra position för gäster som stannar till någon natt på sin resa. Vi har även haft många golfgäster till exempel samtidigt som vi fick ett samarbete med researrangören.

Trenden med en återhämtning under sommaren är liknande hos hotellen överlag. Enligt Benchmarking Alliance siffror var beläggningen i snitt drygt 60 procent på jönköpingshotellen under juli.

Det är 26 procent sämre än förra året, men betydligt bättre än den katastrofala våren.

Oro inför hösten

Men högsommarens hyfsade siffror kompenserar inte den dåliga våren intäktsmässigt. Och inom branschen finns, med tanke på fortsatt coronaläge, en oro inför hösten när bokningsläget ser betydligt sämre ut igen.

– Prognosen ser inte alls bra ut. Det är fortfarande inga stora möten, inga mässor och affärsresenärerna jobbar ofta hemma. Det gäller att överleva nu, och hitta olika kreativa sätt att locka gäster. Vi får slita vidare, men det här ska vi klara, säger Gustav Kalogirou.

I klippet berättar flera representanter för hotell hur läget såg ut under våren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mileva Blomberg som äger Grand Hotel i Jönköping och Gustav Kalogirou som är hotelldirektör på Stora Hotellet berättar i klippet hur djup krisen är, och visar hur det ser ut på de öde hotellen just nu. Foto: SVT/Johannes Tolf

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer