Lokal SD-riksdagsman spred flygblad på Lesbos

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Johan Nissinen var en av de Sverigedemokrater som på plats på Lesbos i Grekland spred flygblad om Sverige till flyktingar.

Det var en svensk frivilligarbetare som befann sig på den grekiska ön som råkade se hur tre personer med SD-jackor på sig delade ut flygblad till flyktingar och fotograferade dem. Frivilligarbetaren passade då på att själv ta bilder på SD-folket. Bilder som nu svenska medier publicerat. Och en av de personer som syns på bilden är just Johan Nissinen från Värnamo.

– Ja, jag var där, men jag vill inte kommentera kampanjen överhuvudtaget. Du får ta det med vår kommunikationsavdelning, säger han.

Vägrade publicera

Flygbladen som delades ut innehöll samma uppgifter som den annonskampanj som flera dagstidningar vägrat publicera under rubriken ”Inga pengar, inga jobb, inga bostäder”. Bland annat skriver man att det kommer att bli förbjudet med halalslakt och att bära niqab. Vidare att Sverige blivit ett osäkert land efter decennier av massinvandring – med gängvåld, skottlossningar och våldtäkter. Brevet är undertecknat med Sverigedemokraterna, SD-kvinnor och svenska folket. Och partiet anklagas nu för att sprida rena lögner.

Men hur känns det för dig, om de uppgifter ni spridit om Sverige, inte stämmer?

– Du får ta det med kommunikationsavdelningen med Joakim Wallerstein. Jag litar på att de uppgifter som tagits fram är korrekta.

Kan inte säga

Men du är ju riksdagsman – kan du inte stå för vad du gjort och berätta om kampanjen?

– Nej, jag lämnar det till kommunikationsavdelningen.

Den här kampanjen, kommer den att pågå länge eller var det bara ett nedslag på Lesbos?

– Jag kan inte säga det.

Stöder du kampanjen till fullo även om uppgifterna är felaktiga?

– Ja, annars skulle jag inte åkt. Jag litar på att uppgifterna i flygbladet är korrekta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.