Foto: Scanpix

Lööf (C) vill se fler strandnära boenden

Uppdaterad
Publicerad

”Vi har stränder som sträcker sig tio varv runt jorden, det måste göras förändringar för att utnyttja dessa områden”, säger Annie Lööf.

Sedan 2009 ansöker kommuner om dispens hos länsstyrelserna för att bygga inom strandskyddsområden. Innan var det Naturvårdsverket som granskade ansökningarna. 

Men trots att det fanns förhoppningarn bland kommunerna så har det inte blivit lättare att bygga strandnära. Naturvårdsverket och Boverket har nu gjort en utredningen av de förändrade reglerna. Men i utredningen tas inte frågan om det är för svårt att bygga strandnära upp, något som Annie Lööf (C), som under onsdagen besöker Jönköping, är kritisk till.

– Vi har stränder som sträcker sig tio varv runt jorden, det måste göras förändringar för att utnyttja dessa områden, menar Lööf.

Kan göra landsbygden mer attraktiv

Utredningen kommer bland annat fram till att kommuner ska kunna bygga vid vattendrag där det redan finns bebyggelser. Men Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen, menar att byggen ska göras även vid strandnära områden där det inte finns byggnader sedan tidigare, men där det samtidigt inte skadar miljön att bygga.

Även SKL riktar kritik mot utvärderingen och tycker, precis som Centerpartiet, att den borde ha föreslagit att mindre sjöar och vattendrag med lågt skyddsvärde undantas från strandskyddet.

– Vi behöver lätta på reglerna. Vi behöver locka och förändra strandskyddslagstiftningen och göra landsbygdsområden attraktiva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strandskyddet: Skärpning blev uppluckring

Mer i ämnet