Polisens passexpeditioner har haft en rejäl minskning under coronakrisen. Foto: SVT

Lugna gatan på passkontoren i coronakrisens spår

Publicerad

Coronakrisen har satt rejäla käppar i hjulen för resebranschen. Något som märks även på polisens passkontor där det brukar vara svårt att få tag i tider så här års.

– Har inte upplevt något liknande under mina 15 år här, säger Anette Timmer, gruppchef lokalpolisområde Värnamo.

I klippet ovan berättar Anette Timmer om vad hon tror om höstens passbokningar.

Från slutet av mars och en bit in på semesterperioden brukar det vara väntetider på upp mot fyra veckor för att få tid att göra ett pass. Men denna sommar är det inga problem att få tag i tider på länets tre passexpeditioner i Värnamo, Eksjö och Jönköping. Och det ser likadant ut över hela landet.

– Jag uppskattar att vi har haft en nedgång på cirka 30-40 procent när det gäller passbokningarna, säger Anette Timmer.

Inga väntetider för bokningar

Och när vi på SVT går in på polisens hemsida för att boka en tid för att göra ett pass kan vi boka en tid samma dag. Sedan tar det ungefär en vecka innan man har sitt pass i handen.

När det gäller ID-korten så ser polisen i Värnamo ingen nedgång på grund av coronapandemin.

– Där måste man ju kanske förnya sin legitimation även om det är en coronakris. Man behöver det för bankärenden och att hämta ut mediciner och annat, säger Anette Timmer.

Vad gör personalen som arbetar på passexpeditionerna nu när det har varit en lugnare period?

– Vi har ju en del andra arbetsuppgifter också. Sedan har vi lånat ut personal till andra avdelningar, bland annat den för brott i nära relationer, säger Anette Timmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.