En sammanställning från Cancerfonden visar att drygt tio procent av de lungcancerfall som upptäcks i Region Jönköpings län är cancer i det första stadiet. Riksgenomsnittet ligger på omkring 20 procent och det är bara tre landsting eller regioner som är sämre än Jönköping på att upptäcka lungcancer tidigt.
– Vi får ta åt oss av det här och jag får ta med mig detta, säger Magnus Kentson, överläkare på lungmedicin på länssjukhuset Ryhov.
När lungcancer upptäcks i första stadiet är det ofta möjligt att avlägsna tumören genom operation och patienten har större chanser att bli helt frisk. Omkring 35 procent av den lungcancer som upptäcks här har nått till fjärde stadiet, då risken för dödlighet är störst.
– Det är väldigt viktigt att vi upptäcker cancern i tid. Redan nu har vi nya riktlinjer för personal på vårdcentralen som bland annat innebär att de ska vara frikostiga med att skicka patienter med misstänkta symtom till röntgen, säger Magnus Kentson.
Når inte målet
Cancerfondens granskning av lungcancervården visar också att vården i Region Jönköpings län inte når upp till de mål som finns när det gäller viss typ av insatser för patienterna. Det finns idag till exempel speciell analys för de patienter som har lungcancer i fjärde stadiet. Målet är att 95 procent ska få en sådan analys. Jönköping och Blekinge ligger i botten. Här har cirka 60 procent av patienterna fått den behandlingen.
– Vi är medvetna om att vi har legat lite lågt här. Vi har arbetat med att förbättra det och vi är på väg åt rätt håll så i nuläget ser siffrorna lite bättre ut där, säger Magnus Kentson
Palliativ behandling
Likadant är det när det gäller palliativ behandling av de patienter som inte kan botas. Det nationella vårdprogrammet rekommenderar behandling med cytostatika för att lindra symtomen. I genomsnitt får 85 procent av patienterna i den här gruppen i hela landet den behandlingen, men i Jönköpings län är det omkring 75 procent som får det. Bara Södermanland är sämre i landet.
– Det är inte alltid rätt att ge cytostatika till alla patienter. En del kan lida av andra sjukdomar och då är det inte det bästa. Men vi får se över detta igen och se om det är möjligt att förbättra oss även här, säger Magnus Kentson.
I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för lungcancer är målet satt till 47 procents ettårsöverlevnad, det vill säga att hälften av patienterna ska leva ett år efter ställd diagnos, oavsett tumörstadium. Det målet klarar den östra sjukvårdsregionen där Jönköpings län ingår, här ligger överlevnaden på drygt 53 procent.