Drygt 1.500 flodpärlmusslor evakuerades från Gnyltån i Vetlanda kommun. Foto: SVT

Lyckad evakuering av flodpärlmusslan

Uppdaterad
Publicerad

På grund av de låga vattennivåerna flyttades drygt 1.500 flodpärlmusslor från Gnyltån i Vetlanda kommun till ett större vattendrag för ett år sedan. Nu har det visat sig att den utrotningshotade arten klarat sig bra – både i det nya vattendraget och i Gnyltån.

Den rödlistade flodpärlmusslan lever i friska strömmande vatten och finns i 25 vattendrag i länet. Men när vattennivåerna blev allt lägre förra året beslutade Länsstyrelsen i Jönköping att flytta drygt 1.500 flodpärlmusslor i Gnyltån i Vetlanda kommun till ett större vattendrag. För några veckor sedan var det dags för återbesök för att se hur musslorna har klarat sig.

– Det har gått bra och även de musslorna som var kvar i Gnyltån klarade sig också, säger Anne-Catrin Almer, vattenhandläggare på Länsstyrelsen.

LÄS MER: Lågt vatten hotar unikt djurliv

Flodpärlmusslan är en av landets mest ovanliga musslor och är utrotningshotad sedan 1994. När det strömmande vattnet i Gnyltån blev allt lägre, beslutade Länsstyrelsen att evakuera flodpärlmusslor till ett större vattendrag.

– Man var orolig att de skulle försvinna eftersom vattennivåerna var så låga men det blev inte så illa. De kan gräva ner sig i botten, säger Anne-Catrin Almer.

Eftersom vattennivåerna i Gnyltån inte har förvärrats har Länsstyrelsen inte några fler evakueringar av flodpärlmusslor inplanerade i dagsläget men de håller fortfarande flodpärlmusslan och vattennivåerna under uppsikt.

– Vi jobbar mycket med den eftersom att den är hotad.  Nu är det bättre med vattennivåerna men vi håller fortfarande koll på situationen, säger Anne-Catrin Almer, vattenhandläggare på Länsstyrelsen.

Flodpärlmusslan

Flodpärlmusslan är en av de åtta sötvattenlevande stormusslorna som finns i svenska vatten.

De växer långsamt och kan bli mycket gamla. Det äldsta exemplaret som har hittats åldersbestämdes till 256 år.

Musslan kan bilda pärlor om det kommer in ett sandkorn eller en parasit innanför skalet och har därför fiskats trots att en värdefull pärla bara finns i var tiotusende mussla.

Det är förbjudet att fiska flodpärlmusslor sedan 1994, då musslan rödlistades som Starkt hotad.

Arten finns uppskattningsvis i cirka 400 vattendrag i landet.

Källa: Hav- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.