Malin Wengholm (M) och Moderaterna vill satsa på vårdpersonalens löner i sin budget för 2021. Foto: SVT

Fokus på vårdpersonalens löner i Moderaternas regionbudget

Publicerad

Flera satsningar i oppositionspartiet Moderaternas förslag till regionbudget för kommande år handlar om olika former av löneökningar och ersättningar till vårdpersonal.

För några veckor sedan aviserade den styrande koalitionen i regionen 50 miljoner kronor i lönesatsning för vårdpersonal för 2021.

I Moderaternas skuggbudget som presenterades idag är motsvarande satsning 70 miljoner kronor för 2021. Moderaterna går också ut redan nu och säger att man i budgetarna för 2022 och 2023 vill lägga 130 miljoner respektive 190 miljoner kronor på vårdlöner.

Flyttad semester

Moderaterna har under coronapandemin lyft ersättningar till vårdpersonalen i olika sammahang och i budgeten finns också ersättning på 15 000 kr per vecka till varje vårdpersonal som fick flyttad semester inom semesterperioden i somras, och 30 000 kr per vecka som flyttades till utanför semesterperioden.

Moderaterna budgeterar också för att ersätta vårdpersonal som blev sjuk i covid med mellanskillnaden mellan sjuklön och ordinarie lön.

Ovanligt stor vårdbudget från koalitionen för 2021

Koalitionen i regionen la i slutet av september fram sin hälso- och sjukvårdsbudget för 2021 på 175 miljoner kronor utöver normal budget. Den största posten går till den uppskjutna vården på grund av corona. Mer om det i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Koalitionen i Region Jönköpings län la idag en vårdbudget på 175 miljoner kronor utöver normal budget. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer