Foto: Arkivbild, SVT

Man anhållen för misstänkt våldtäkt i Gislaved

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern har anhållits misstänkt för våldtäkt. Brottet ska ha ägt rum i en bostad i Gislaved, dit polisen larmades vid ett-tiden natten mot lördag.

När polisen kom till bostaden uppstod misstankar om att en kvinna i 25-årsåldern utsatts för våldtäkt av mannen, som hon enligt polisen har haft en relation med.

– Det var en utomstående som hörde av sig till polisen, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Mannen greps och fördes till polisstationen för förhör, och åklagare beslutade därefter att anhålla mannen. Polisen har inga uppgifter om kvinnan skadats, men hon fördes till sjukhus för kontroll.

Fler fällande domar

Tidigare i veckan rapporterade SVT Nyheter Jönköping att antalet fällande domar för våldtäkt har ökat påtagligt sedan den nya lagstiftningen om våldtäkt infördes för två år sedan. I polisregion Öst, som Jönköpings län tillhör, har antalet fällande domar för våldtäkt ökat de senaste åren, från 11 stycken år 2017 till 26 fällande domar 2019. Men endast ett fall rör oaktsam våldtäkt.

– Bevisbördan i sig har ju inte förändrats, säger Rickard Finndahl, gruppchef på grova brottsgruppen i Eksjö, som påpekar att våldtäkter generellt är svårutredda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.