Kammaråklagare Emma Harrius menar att undersökningarna tydligt visar att de två personerna var väl synliga. Foto: Johan Nilsson/TT/Åklagarmyndigheten

Man åtalas för att ha skjutit hund från sitt sovrumsfönster

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 75-årsåldern har i förhör uppgett att han trodde att han såg en räv från sin bostad. Han öppnade sovrumsfönstret och avlossade skott med sitt jaktvapen. En hund träffades och fick senare avlivas.

Händelsen inträffade den 7 februari i år i trakterna mellan Jönköping och Mullsjö. En kvinna och hennes dotter var ute på promenad med sin hund och de hade stannat vid en åker för att fika.

– Hunden träffades av skottet och fick avlivas. Mamman blev träffad av splitter i foten och kulan gick igenom dotterns ena sko. Hon skadades inte, däremot fick mamman skador. De satt på sittunderlag i kanten av en åker medan hunden sprang lös i närheten, ungefär 170 meter från huset, säger kammaråklagare Emma Harrius som lett förundersökningen i ett pressmeddelande.

Olika syn på vad som hänt

Polisen har genomfört flera brottsplatsundersökningar på platsen för att försöka fastställa händelseförloppet.

– Undersökningarna visar tydligt, menar jag, att det var väl synligt att det var två personer som satt i kanten av åkern. Kravet på jägare måste ställas högt vid jakt. Det är allvarliga risker som förknippas med jakt och en jägare måste därför kritiskt överväga vad det är för typ av djur som man har för avsikt att skjuta och förvissa sig om att det inte finns någon person i skottriktningen, säger kammaråklagare Emma Harrius.

Enligt pressmeddelandet från åklagarmyndigheten går målsägaren och den misstänktes berättelser isär när det gäller händelseförloppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer