Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Utpressare skickade hotfulla sms när offret befann sig på polisstationen

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern åtalas nu för grov utpressning och bedrägeri. Mannen som är medlem i en MC-gängsliknande gruppering har hotat flera personer med våld om de inte betalar.

Enligt åtalet har mannen förmått minst tre personer att betala över 125 000 kronor till hans flickväns eller systers bankkonton. Han åtalas för sju fall av grov utpressning eller försök till grov utpressning samt ett fall av bedrägeri.

Hotades medan han anmälde brott

Vid flera tillfälllen har mannen hotat att skada de män han utövat utpressning mot. I ett fall kom hot via sms samtidigt som en av männen befann sig på polisstationen och gjorde anmälan. Då hade mannen betalat 20 000 kronor till utpressaren och krävdes på ytterligare 95 000 kronor.

 I polisen förundersökning finns att läsa: ”snart vill vi inte ha pengar”, ”[…] De räcker nu på riktigt räcker du ljuger bara ljuger”. Vidare skriver misstänkt i sms ”Gubben hade nog rätt om dig luffar jävel vi tar alla er tre”, ”Du tar helt fel väg med helt fel folk”.

Den åtalade mannens syster och flickvän åtalas båda för penningtvätt. Det är på deras konton pengarna kommit in och de har sedan skickat dem vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.