Säkerhetspolisen (Säpo) är inkopplat eftersom det rör sig om brottsmisstanke om ett allvarligt brott. Foto: TT

Man greps av Säpo – misstänks ha förberett bombtillverkning

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya uppgifter om mannen som greps av Säkerhetspolisen i Småland den 18 juli. Enligt italiensk antiterrorpolis misstänks mannen för att ha försökt köpa stora mängder konstgödsel för att förbereda tillverkning av bomber.

Mannen som är i 40-årsåldern greps i Nässjö i Småland den 18 juli, och häktades misstänkt för att ha förberett allmänfarlig ödeläggelse.

LÄS MER: Nässjöman begärs häktad misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse

Enligt häktningsframställan gäller brottsmisstankarna från den 1 april i år och framåt. Säkerhetspolisen (Säpo) är inkopplat eftersom det rör sig om brottsmisstanke om ett allvarligt brott. Förundersökningen har sedan mannen greps inte kunnat nås av allmänheten.

– Vår uppgift är att skydda demokratin och rikets säkerhet och det är därför vi håller i förundersökningen, sa Karl Melin, pressekreterare på Säpo, då.

Kan ha försökt köpa hundratals kilo konstgödsel

Nu avslöjar italiensk antiterrorpolis att mannen misstänks för att ha försökt tillverka en bomb.

Svensk polis ska ha slagit larm efter att mannen vid flera tillfällen försökt köpa 400 kilo konstgödsel, något som kan användas vid bombtillverkning. Uppgifterna ska komma från ett avslöjande av italiensk terrorpolis, skriver Expressen som citerar italienska Sky.

Gripandet av mannen skedde lugnt och han sitter nu häktad, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Misstanken är densamma som den då han häktades förra fredagen – förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse, säger Robin Simonsson som är presskommunikatör på Åklagarmyndigheten.

Sparsamma med detaljer kring fallet

Fler detaljer kring fallet vill varken Åklagarmyndigheten eller åklagaren uttala sig om. Inte heller om det kan röra sig förberedelse till terrorbrott.

– Försök till allmänfarlig ödeläggelse och liknande rubriceringar kan falla innanför rubriceringen terrorbrott, det beror på vad brottet har för bäring, säger Robin Simonsson.

Det ena utesluter alltså inte det andra?

– Nej precis.

Mannen är belagd med restriktioner eftersom rätten anser att det finns risk för att han undanröjer bevis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.