Arkivbild. Så här såg det ut vid ett inbrott i oktober Foto: SVT

Män som stal ur lyxbilar döms till fängelse och utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Två män från Litauen som begått ett antal stölder ur framför allt BMW-bilar döms till fängelse och utvisning av Jönköpings tingsrätt. De ska även betala mer än en miljon kronor i skadestånd.

Männen döms mot sitt nekande till fängelse i två år respektive ett och ett halvt år för bland annat grov stöld och häleri. De ska även betala över 1,1 miljoner kronor i skadestånd till de personer och försäkringsbolag som drabbats.

Åtalet omfattar 15 stölder i Habo, Örebro, Norrköping, Linköping, Kumla, Nässjö och Tranås, samt ett villainbrott i Lerum.

En hyrbil som männen använde var försedd med en dold GPS-sändare, som enligt bevisningen befann sig i direkt närhet till platserna där inbrotten i bilarna gjordes.

Falsk identitet

Männen reste in i Sverige den 17 maj på en biljett bokad under falsk identitet. Utanför Lekeryd hyrde de en stuga som polisen inledde spaning mot efter att de fått in ett tips.

Det var i början av juni som duon vägrade stanna när en polispatrull skulle kontrollera deras bil. Efter ett kortare efterföljande kunde de gripas utanför Forserum.

I männens bil påträffade polisen airbags, navigeringsystem, rattar och instrumentpaneler från BMW-bilar. Polisen hittade också stöldgods i två skogpartier, ett utanför Lekeryd och ett utanför Habo.

Männen döms till utvisning och förbjuds att återvända till Sverige under tio respektive sju år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.