Just nu är Sjöpolisen från Göteborg i Jönköping och eftersom de var ute på Vättern fick de tag på mannen ungefär en timme efter att de larmades. Foto: Hasse Holmberg / TT

Man stal roddbåt och rymde från ungdomshem

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick ett larm strax innan sjutiden på söndagsmorgonen om att en man i övre tonåren hade stulit en roddbåt och gett sig ut på Vättern. Eftersom båten mannen färdades i tog in vatten larmades också räddningstjänsten och Sjöräddningssällskapet.

En person kontaktade polisen med anledning av att han upptäckte att hans roddbåt var stulen. Samtidigt såg han en man på båten ute på Vättern.

Just nu är sjöpolisen från Göteborg i Jönköping för att bevaka sjötrafiken, eftersom de var på Vättern fick de tag på mannen ungefär en timme efter att de larmades.

– Ja, vi hade ju sjöpolisen på plats i Vättern, så de kunde komma till undsättning, säger Björn Öberg presstalesperson på polisen.

Rymt från ungdomshem

Mannen som är i övre tonåren ska ha rymt från ett ungdomsboende på Visingsö, enligt polisen. Båten bogserades tillbaka till Visingsö av sjöpolisen och mannen fördes därefter tillbaka till boendet. Polisen har upprättat en anmälan om egenmäktigt förfarande, men inte stöld.

– Nu var ju sjöpolisen här i Jönköping, annars har ju räddningstjänsten större vana att hantera sådana här ärenden. Men vi har haft ärenden där polisen rekvirerat (inhämta, reds.anm) en båt för att sedan ge sig ut, säger Björn Öberg.

I klippet nedan ger sjöpolisen Frans Dahlén sina bästa tips på vad du ska tänka på ute på sjön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjöpolis från Göteborg på plats i Jönköping

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer