Lennart Hedström, vd på Trygghetsrådet menar att varje person måste kompetensplanera istället för att karriärplanera för att hänga med i de förändringar som väntas på arbetsmarknaden. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Många av dagens jobb kommer att försvinna: ”Kompetensplanera istället för karriärplanera”

Uppdaterad
Publicerad

Många av de jobb som finns idag kommer att försvinna om bara några år. Det menar TRR.

– Man måste kompetensplanera istället för karriärplanera, säger Lennart Hedström, vd på TRR.

I samband med den årliga underleverantörsmässan i Jönköping diskuterades framtidens arbetsliv. I början av året släppte arbetsmarknadsorganisationen TRR, tidigare Trygghetsrådet, en rapport som handlar om en föränderlig arbetsmarknad där flertalet av dagens jobb kommer försvinna redan 2030.

– Forskningen har ingen samstämmig syn på det här. En del säger 85 procent, en del säger 50 procent. Jag tror personligen att det kommer vara fler jobb som förändras än försvinner, säger Lennart Hedström.

Automatiseringen och utvecklingen inom artificiell intelligens spås leda till att vissa jobb tas över men människan behövs i alla högsta grad även i framtiden, menar han.

Hör honom diskutera framtidens utmaningar i klippet ovan

Framtidens jobb

1. Distansare – Tack vare etableringen av AR och VR kan ännu fler yrken utföras på distans, till exempel tekniker och montörer.

2. Gig-manager – Allt fler blir egenföretagare och frilansare, en gig-manager hjälper till med att hantera det praktiska och mentala.

3. Robotpersonlighetsdesigner – robotarna på arbetsplatserna kommer behöva personligheter som passar in på arbetsplatsen och med de mänskliga kollegorna.

4. Kulturflätare – Hjälper till att utveckla kulturen på arbetsplatserna både utifrån lönsamhet och medarbetarnas bäst.

5. Klimatrevisor – Analyserar och redovisar företags hållbarhetssatsningar, tar fram klimatekonomiska strategier.

6. Vertikalodlare – Framtidens bonde som arbetar väldigt lokalt, klimatsmart och tar fram råvaror med hjälp av teknologin.

7. Etikutvecklare – Hjälper företag att identifiera och kommunicera sitt ”högre samhällsförbättrande syfte”.

8. Molnvakt – Säkerställer att känslig data hanteras korrekt och behålls säkert.

9. Dna-coach – Hjälper att tolka hälsovärden och tar fram individanpassad tränings- och kostupplägg för att förebygga sjukdomar och hälsoproblem.

10. Oldfluencer – Inspirerar till en mer aktiv och social livsstil även under pensionen genom sociala medier och mötesplatser.

Källa: Trygghetsrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.