Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många bristfälliga kurvor på väg 894 mellan Eksjö och Vetlanda Foto: Linda Mathillas/SVT

Många bristfälliga kurvor på väg 894 mellan Eksjö och Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige finns cirka 15 000 kurvor i vägnätet som har fel lutning och är för skarpa i förhållande till hastigheten på vägen. Länsväg 894 mellan Eksjö och Vetlanda är en av de vägar i länet med flest sådana kurvor, visar statistik som Uppdrag granskning och SVT Nyheter tagit fram.

Följ med på en tur på väg 894 och hör de boendes synpunkter på vägen i klippet ovan.

På länsväg 894 mellan Eksjö och Vetlanda är 90 av de 201 kurvorna på den 27 kilometer långa sträckan bristfälliga eller felutformade. De senaste fem åren har fem olyckor inträffat på sträckan, varav en dödsolycka. Men huvudorsaken till den var rattfylleri och vårdslös körning.

Bulor och hopp

Men de många felutformade kurvorna är inte det största problemet med vägen enligt de boende utmed sträckan. När ordföranden i samhällsföreningen i Mellby, Kenth Jansson, ställde frågan i den lokala Facebookgruppen fick han ett 30-tal svar på bara någon timme.

– När de hörde att vi hade flest feldoserade kurvor i länet så drog de mer på munnen och skrev att det är inte det som är bekymret. Det handlar mer om kvalitén på vägen där det är många bulor och hopp och så hastigheten, säger Kenth Jansson.

Han menar att många kör för fort på vägen, särskilt genom de samhällen som ligger utmed sträckan.

Se den unika kartläggningen av landets osäkra kurvor

Går att bygga säkra vägar

Från Trafikverkets sida säger de att de i första hand prioriterar att åtgärda vägar där det är störst risk för att det ska inträffa dödsolyckor på grund av hur vägen är utformad.

– Det går att bygga säkra vägar på hela vårt vägnät, men vi måste göra saker och ting i rätt ordning och vi är satta att maximera våra resurser på bästa sätt, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.

Trafikverket har ett stort vägnät och många mindre vägar likt länsväg 894. Får man som boende inte acceptera att standarden är betydligt lägre på denna typ av väg?

– Det är en svår fråga att svara på tycker jag. Självklart är det så att många större vägar måste prioriteras, men samtidigt betalar vi också skatt och måste har rätt till drägliga vägar, säger Kenth Jansson i samhällsföreningen i Mellby.

Fler vägar med osäkra kurvor

Andra vägar i länet med många felutformade och bristfälliga kurvor är länsväg 826 mellan Tenhult och Bodafors och vidare ner mot Landsbro. På den sträckan har 90 av 204 kurvor på den 38 kilometer långa sträckan som har analyserats brister när det gäller kurvans lutning. Även väg 951 mellan Solberga och Flisby är en vägsträcka med många bristfälliga kurvor. Av 130 kurvor är det 52 som är bristfälliga.

Fotnot: Statistiken har tagits fram av datajournalisterna Helena Bengtsson, Rickard Andersson, Fredrik Stålnacke.

SVT rapporterade · Vilken tycker du är den farligaste vägen i Jönköpings län?

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges osäkra kurvor

Mer i ämnet