Ulf Abrahamsson, platschef på JRAB i Vaggeryd, uppskattar att tre av tio containrar varje dag är felsorterade. Foto: Philip Naskret/SVT

Många byggbolag sorterar avfall fel

Uppdaterad
Publicerad

Medan svenska folket blir allt bättre på att sortera sitt hushållsavfall så är byggindustrin inte lika bra. Bara till avfallsanläggningen i Vaggeryd kommer det varje månad in 20-tals ton felsorterat byggavfall.

– Det är fullständigt förkastligt. Så kan vi inte hålla på, säger Marianne Hedberg, miljöexpert på branschorganisationen Sveriges byggindustrier.

I en avfallshög ligger en felsorterad metallplåt. Ulf Abrahamsson, platschef på JRAB, drar fram plåten och visar upp den.

Bygg- och anläggningsindustrin producerar årligen cirka tio miljoner ton avfall. Avfallet sorteras i containrar som är märkta för exempelvis gips, trä och brännbart för att sedan köras till en avfallsanläggning, som den här i Vaggeryd.

Och här vittnar personal om att en hel del byggföretag sorterar avfallet fel. Framför allt handlar det om byggavfall som inte kan förbrännas, men som slängts i containrar för brännbart.

Avfallsanläggningen hittar bland annat rör, kablar och betong i containrarna.

– Det ska inte vara i det brännbara och då blir det en omklassning, säger Ulf Abrahamsson.

Högre kostnad för byggbolag

Omklassning innebär att en container för brännbart märks om så den blir så kallat osorterad. Det betyder att avfallsanläggningen själva sorterar avfallet, vilket medför en högre kostnad för byggföretagen.

Men enligt Ulf Abrahamsson blir det även en miljöfråga.

– Tack vare det här kör vi alla containrar till en depå, tömmer dem och sorterar så det inte är något som inte ska med till pannan. Om alla var duktiga teoretiskt sätt så skulle vi kunna köra direkt till förbränningen, säger han.

Medger problem

Branschorganisationen Sveriges byggindustrier uppger att de inte vet hur vanlig felsorteringen är, men medger att den är ett problem.

– Brister i sortering förekommer och den förekommer allt för ofta, säger Marianne Hedberg.

Hon påpekar att det finns byggföretag som sorterar avfallet rätt, men att det även finns de som brister i hur de hanterar sitt avfall.

– Jag tror det ofta har att göra med pressade tidsplaner, brist på utrymme och brist på kravställande uppföljning, säger säger Marianne Hedberg.

Arbetat med frågan länge

Enligt henne har Sveriges byggindustrier arbetat med frågan länge, bland annat genom att bidra till att ta fram avfallsriktlinjer och nu ska de bygga upp tjänster där byggavfall kan återanvändas.

– Men vi behöver jobba mer med det här, säger Marianne Hedberg.

Tror ni att man kan vända den här trenden?

– Absolut. Det måste vi göra eftersom det inte finns något alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.