Svår halka i länet. Foto: SVT/TT

Många frakturer i halkan

Publicerad

Trycket är just nu stort på akutkliniken – kombinationen av halka och att fler söker sig ut i skid- och pulkabackarna gör att frakturerna ökar.

På länssjukhuset Ryhov i Jönköping är det bråda dagar.

– Vi märker nu att den senaste månaden här när det har varit växlande väderlek, det har töat och det har frusit och det har töat och det har frusit, så har det blivit halt. Det är definitivt en mycket stor ökning av antalet frakturer, säger Britt-Marie Persson, som är verksamhetschef vid akutkliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

På grund av det hala väglaget söker nu många hjälp för snörelaterade skador på akutkliniken på Ryhov.

– Sen har det varit vinterlov här och många är ute och åker pulka och skidor. En del är i fjällen och då kommer de hit från sjukhusen i Norrland eller Österrike. För några veckor sen var det alldeles fullt på ortopedens vårdavdelning, säger Britt-Marie Persson.

Fler fakturer i år

Det finns ännu ingen statistik på antalet frakturer i regionen men trycket är mycket större än vid samma tid förra året.

– Det allmänna intrycket bland personalen här är att det är mycket mer i år.

Klarar ni av trycket?

– Ja, vi kämpar på. Det får ta den tid det tar. Vi kan inte behandla alla på en gång utan det är klart att det blir väntetider. Men alla får hjälp, säger Britt-Marie Persson.

Alla drabbas

Det är alla ålderskategorier som söker vård, inte bara barn och äldre.

– Barn har i princip ett skörare skelett och faller de så bryter de armar eller ben eller något annat. Men yngre vuxna och medelålders får också frakturer när de halkar och faller handlöst. Man behöver inte ha skört skelett för att ådra sig skador på det sättet. Sedan har vi de äldre som är osteoporotiska (bensköra) och som får sina klassiska frakturer, säger Britt-Marie Persson.

Ha inte bråttom

För att minska på skadorna tycker hon att folk borde ta det lite lugnare.

– Räkna med att den sträckan man går på normalt fem minuter, att det får ta sju minuter. Jäkta inte utan försök gå där det ser ut att inte vara så halt. Att tänka till när man stiger ur bilen att det kan vara så att det är halt. Se var man sätter fötterna.

Det kan också vara en fördel att vid mindre skador först söka sig till sin vårdcentral och få en remiss till röntgen om det behövs.

– Många gånger kan det vara så att det inte är brutet och man kan gå hem direkt efter röntgen. Skulle det vara brutet så kommer man in direkt till akuten, säger Britt-Marie Persson.

Se Britt-Maries bästa tips för att minskar risken för halkskador i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.