Sergon Mert och Selma Deunic har inte sett någon röka på en uteservering hittills. Foto: SVT Nyheter Jönköping / Charlotte Göransson

Så fungerar tobakslagen på uteserveringar hittills

Uppdaterad
Publicerad

Det är drygt två veckor sedan den nya tobakslagen trädde i kraft. Den innebär bland annat att det inte är tillåtet att röka på uteserveringar. När SVT frågade ett par smålänningar verkar det som att de flesta är medvetna om att det numera inte är okej.

Trots att det bara har gått ett par veckor verkar det som att många har fimpat sin sista cigarett vid uteserveringarna, som är en allmän plats som lagen innefattar.

– Nej, det har jag inte faktiskt inte, svarar Jimmy Andersson på frågan om han sett någon röka på en uteservering sedan två veckor tillbaka.

Personalen ska säga till

I samband med att lagen började gälla får restaurangerna inte ha askkoppar framme. Skulle personalen se någon av sina gäster röka är det deras skyldighet att säga till, även om det är kommunen som ansvarar för att lagen följs.

– Jag har inte sett någon som har rökt men i sådana fall går vi fram och ber dem släcka cigaretten, säger Selma Deunic som arbetar på en restaurang i Jönköping.

I klippet ovan kan du höra vad några av dem som SVT pratade med tycker om lagen.

Här nedan kan du höra vår reporter förklara mer om hur lagen fungerar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.