Snabbast i Vätternrundan för fem år sedan blev ett lag från Team Bianchi med bland annat flerfaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd. Foto: Micke Fransson/TT arkivbild

Många kändisar i årets Vätternrunda

Uppdaterad
Publicerad

Förra året drabbades tidigare skidstjärnan Oskar Svärds pappa av en stroke. Nu står Oskar Svärd på startlinjen till Vätternrundan för att samla in pengar till förmån för forskning om stroke.

– Idén dök upp förra sommaren och vi ska kämpa för att samla in mycket pengar, säger Oskar Svärd som arbetar som officer på Ing2 i Eksjö.

På fredagskvällen drog Vätternrundan igång och enligt arrangören är det 23 000 cyklister som ger sig ut på den 30 mil långa cyklingen. En av dem är trefaldige Vasaloppssegraren Oskar Svärd.

– Tanken började gro när jag cyklade med Team Mustasch förra året. Kan man cykla för att samla in pengar till cancerfonden kan man ju göra det till strokeförbundet också, säger han.

Årets Vätternrundan är den 54:e i ordningen. Sedan den första gången, då 344 cyklister drog iväg runt Vättern, har Vätternrundan växt till världens största motionslopp på cykel.

Kändisar i årets Vätternrunda:

Prinsessan Tessy av Luxemburg

Daniel Adams Ray, artist

Stephan Wilson, programledare

Britta Johansson Norgren, skidåkare

Måns Möller, komiker

Fredrika Ek, äventyrare

Fredrik Lindström, skidskytt

Robin Bryntesson, skidåkare

Oskar Svärd, skidåkare

Peja Lindholm, före detta curlingspelare

Anders Olsson, paraidrottare

Brit Stakston, sociala medie-expert

Michel Lafis, fd proffscyklist

Fredrik Kessiakoff, fd proffscyklist

Lasse Beichler, skådespelare

Källa: Vätternrundan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.